Стотици хора протестираха в неделя в Стокхолм срещу новото антитерористично

...
 
Стотици хора протестираха в неделя в Стокхолм срещу новото антитерористично
Коментари Харесай

Протести срещу новите антитерористични закони в Швеция

 

Стотици хора стачкуваха в неделя в Стокхолм против новото антитерористично законодателство, което беше признато поради несъгласието на Турция с присъединението на Швеция към НАТО, съобщи БГНЕС.

Демонстрацията беше проведена от групи, близки до Кюрдската работническа партия, сложена отвън закона от Турция, която тази седмица предизвести против това „ терористи “ да бъдат допускани до демонстрации в Швеция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган до момента блокираше участието на Швеция в НАТО, обвинявайки Стокхолм, че е леговище за кюрдските деятели.

За да отговори на опасенията му, Швеция одобри нов закон, който криминализира „ присъединяване в терористична организация “.

По-рано тази седмица представител на Ердоган съобщи, че е „ изцяло недопустимо терористите от ПКК да не престават да работят свободно в Швеция “ и прикани шведските управляващи да блокират митингите.

Въпреки че ПКК също се смята за терористична организация в Швеция – както и в останалата част на Европейски Съюз – на нейните поддръжници нормално се позволява да стачкуват обществено.

Швеция и Финландия се отхвърлиха от десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединение към НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Финландия се причисли публично през април, само че Турция и Унгария към момента не са утвърдили кандидатурата на Швеция за участие.

Министърът на правораздаването на Швеция повтори, че новият закон няма за цел да нападна свободата на словото.

В четвъртък министърът на външните работи Тобиас Билстрьом приветства новото законодателство като последна стъпка на Швеция в границите на подписаното предходната година съглашение с Турция Анкара да ратифицира участието на Стокхолм.

След като се срещна с Ердоган в Турция,  ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг прикани Анкара да се откаже от опълчването си на кандидатурата на Швеция, заявявайки, че Стокхолм е дал отговор на въпросите, свързани със сигурността.

Анкара приключи договарянията с Швеция в символ на отвращение след митингите през януари, които включваха изгаряне на Корана пред посолството на Турция в Стокхолм.

Етикети: НАТОпротестШвеция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР